Starten in een samengestelde menwedstrijd

Als je voor het eerst wilt starten in een samengestelde wedstrijd komt er veel op je af. Hoe werkt het allemaal? Waar moet je op letten? Hoe bereid je jezelf voor? Heeft je paard/pony wel voldoende conditie? In deze en volgende artikelen willen we je op weg helpen naar een goede en plezierige ervaring op je eerste samengestelde wedstrijden. Veel lees plezier en succes!

Een samengestelde menwedstrijd bestaat uit 3 onderdelen en is een veelzijdige manier om samen van de mensport te genieten. Je vormt als menner in de wedstrijd echt een team samen met je paard/pony en je groom.

De meeste wedstrijden (op landelijk nivo) bestaan uit één of twee wedstrijd dagen. Als je begint kun je het beste kiezen voor een 2-daagse wedstrijd, dan heb je net wat meer tijd om alles rustig op je in te laten werken en het is minder zwaar voor je paard/pony.

De wedstrijd bestaat uit 3 onderdelen:

  • Proef A: dressuur
  • Proef B: marathon (bestaande uit een A en een B traject)
  • Proef C: vaardigheid

In de regionale wedstrijden worden Proef A en C meestal op de eerste dag gereden en daarna Proef B op dezelfde dag of de dag erna.

We zullen in een aantal artikelen aandacht besteden aan de volgende onderwerpen:

Share