Starten in een samengestelde menwedstrijd (deel 3 – dressuur en vaardigheid)

In het vorige bericht is wat verteld over de voorbereiding voor een samengestelde menwedstrijd. Deze keer gaan we in op de dressuur en de vaardigheid. In een twee-daagse wedstrijd worden deze onderdelen op de eerste dag verreden.

Proef A – dressuur

Over de dressuur is eigenlijk niet zo veel bijzonders te melden. Het is vergelijkbaar met een dressuur wedstrijd. Ook het reglement is hetzelfde. Wel worden er andere proeven gereden en heb je twee jury’s. Een jury zoals altijd bij de C en een tweede jury bij de B.

dressuur-arena-1De menproef wordt verreden in een ring met een afmeting van 40×80 meter, een maatje groter dus. In de proef worden ook de extra letters gebruikt zoals bij de Z dressuur die tussen de normale letters staan. Neem je proef dus goed door en oefen thuis een keer.

Menproeven samengesteld

Sinds 2018 zijn er nieuwe dresuurproeven voor de samengestelde wedstrijden. De nieuwe proeven zijn te vinden op de site van de KNHS.

Proef C – vaardigheid

Bij internationale wedstrijden wordt de vaardigheid als laatste verreden, vandaar dat het proef C wordt genoemd. In regionale wedstrijden wordt de vaardigheid meestal na de dressuur verreden op de eerste wedstrijddag.

vaardigheid-web

De vaardigheid is vergelijkbaar met een normale vaardigheidswedstrijd (of puntenproef zoals het tegenwoordig heet). De afmetingen tussen de pionnen zijn bij klasse L gelijk aan de puntenproef klasse L. Er wordt alleen geen barrage verreden, de doelstelling is foutloos te rijden binnen te tijd. Verschil met de puntenproef enkelspan en tandem is wel dat bij het samengesteld mennen een groom verplicht is.

Volgende – de marathon verkennen

Share

Laat een reactie achter