Starten in een samengestelde menwedstrijd (deel 5 – marathon rijden)

We zijn toegekomen aan het onderdeel wat de samengestelde wedstrijd zo spannend maakt. In de marathon gaat het om echt teamwerk tussen menner, groom(s) en paard(en)/pony(‘s). Hiervoor zijn we ingegaan op het verkennen van de marathon, je kunt de hindernissen dromen en hebt alles tot in de puntjes voorbereid. Laat de wedstrijd maar starten.

Hieronder chronologisch de verschillende onderdelen van de marathon.

Het A-traject

10-15 min voor je starttijd van het A-traject meld je je bij de verterinair. De dierenarts zal controleren of je paard of pony de wedstrijd mag starten. Je krijg van de dierenarts meestal een VET-formulier mee.

Je meldt je bij de start van het A-traject. De jury geeft je een officiële starttijd (meestal gelijk aan de tijd van de startlijst) en je krijg een formulier mee waarop de start en finish tijden genoteerd worden. Bij de start en finish staan gesynchroniseerde klokken, zorg dat je eigen horloge gelijk staat met deze klokken.

KM tijden MenMarathon

Bij de start van het A-traject start jij en je groom de stopwatch zodat je weet hoe lang je in het A-traject bezig bent. Tijdens het A- en B-traject staan er bordjes bij elke km, daar vergelijk je jouw tijd (van je stopwatch) met die van je km-tijden tabel.  Zo weet je of je op tijd rijd en kun je het tempo aanpassen om mooi binnen de tijd te finishen. Bij de finish wordt de tijd opgeschreven. Controleer dat met de tijd op je stopwatch.

Aansluitend aan het A-traject kan er een overgangstraject zijn. Dit traject kan normaal gesproken in stap gedaan worden. Voor het overgangstraject geldt geen minimum tijd.

Na het A-traject of overgangstraject meld je je bij de jury, daar wordt de eventuele tijd voor het overgangstraject genoteerd. Vervolgens ga je opnieuw naar de veterinaire controle. De gegevens van je paard(en) of pony(‘s) worden genoteerd. Als alles goed is mag je het B-traject starten.

Het B-traject

Meld je bij de start van het B-traject, je krijgt een officiële starttijd, deze wordt genoteerd op het tijdenformulier. Je hebt een paar minuten rust en je zorgt dat je weer op tijd bij de start bent.

Net als bij het A-traject starten jij en je groom ook nu weer de stopwatch bij de start. Zo kun je ook in het B-traject je tijden elke km weer vergelijken.

Het is verstandig om samen met je groom voor elke hindernis nog even goed door te nemen hoe je deze gaat rijden. Zo zit de hindernis vers in het geheugen en is de kans op fouten het kleinste.

Mocht je in een hindernis per ongeluk een verkeerde poort rijden, bijvoorbeeld A-B en dan D in plaats van C, rij dan gewoon de poort je je moest hebben en vervolg weer als het moet. Je zou dan dus rijden A-B-D-C-D-E-F, je krijg hiervoor 20 strafpunten maar je wordt niet gediskwalificeerd. Als je een poort vergeet en je verlaat de hindernis wordt je wel gediskwalificeerd.

Als jij wat langzamer bent als de menner die na jouw gestart is wordt het op prijs gesteld als je hem/haar laat passeren. Als je hem dan volgt mag jij bij de volgende hindernis even wachten tot je voorganger klaar is. Je krijgt dan wachttijd, je moet dan wel even goed opletten binnen welke tijd je moet finishen. Het kan natuurlijk ook dat jij sneller bent, ook dan kun je wachttijd krijgen als je voorganger nog in een hindernis zit die jij moet rijden.

IMGP1118In de hindernissen moet je groom altijd in de binnenbocht gaan zitten, bij voorkeur zo ver mogelijk naar voren zodat het gewicht op het voorwiel aan de binnenbocht komt.

Het is de bedoeling op de hindernissen zo snel mogelijk te rijden, elke seconde in de hindernis is 0,25 strafpunten.

Als je de laatste hindernis hebt gehad is het nog even concentreren op de juiste tijd om te finishen. Plan dit goed zodat je geen strafpunten krijgt. Bij de finish wordt je tijd opgeschreven, ook hier weer controleren met je stopwatch.

Uitstap

Na de finish van het B-traject is er een uitstap traject van ongeveer 1km. Meestal is de toegestane tijd hier ongeveer 15 min. Stap het traject zodat je paard(en) of pony(‘s) tot rust kunnen komen. Zodra je terug bent ga je direct naar de jury met je traject tijden briefje.

Als laatste ga je nogmaals naar de veterinaire controle. Als de hartslag van je paard/pony nog te hoog is kan het zijn dat je gevraagd wordt om nog een keer terug te komen.  Span je paard of pony uit en spoel ‘m even af met water als daar de gelegenheid voor is. Hij/zij heeft hard voor je gewerkt, dus zorg goed voor hem/haar.

Alles klaar? Geniet nog even van de andere deelnemers en kijk hoe zij de hindernissen rijden. Daar kun je wat van leren terwijl je op de uitslag wacht. Vaak worden de uitslagen al tijdens de wedstrijd op hoefnet.nl gezet, zodat je snel kunt zien hoe je het gedaan hebt.

Goed om te weten

In de marathon is het niet verplicht om in dressuur tenue te rijden. De kleding is vrij zolang het maar veilig is. Ook een zweep is niet verplicht. Een bodyprotector en veiligheidscap zijn wel verplicht.

Tot slot

We doen dit allemaal voor ons plezier, dus geniet ervan!

Share

Laat een reactie achter